Programm Kolloquium Sommer 2024

Vortragsreihe Ökologie und Umweltforschung WS 2013/14

Dr. Christian Rixen
Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL (Homepage)
Donnerstag, 28.11.2013

Alpine plants in a world of change

Alpine plants fascinate us with their diversity and their interesting adaptations to, from a human perspective, extreme environmental conditions. It can be anticipated that those specialized species will respond sensitively to changes in the environment and climate.

In this presentation, I will report from several studies that have investigated how changes in snow cover, elevated atmospheric CO² levels, warmer temperatures and, last but not least, land-use can affect alpine plants and their diversity. For instance, I will demonstrate,

• Soldanella_VortragRixenhow the plant diversity of mountain summits has increased in recent decades and centuries probably due to higher temperature and reduced snow cover,

• that elevated atmospheric CO²; levels have the potential to enhance plant growth at tree line but that at the same time they can also increase the plants susceptibility to freezing events,

• that it is important to maintain high alpine plant diversity to provide key ecosystem services such as soil stability.