Vortragsreihe Ökologie und Umweltforschung SS 2018

Donnerstag 12:00-13:30 H6, Geo

Falls Sie gerne per E-Mail benachrichtigt werden, können Sie sich an unserer Mailingliste anmelden.

Dr. Nicole Hynson
Department of Botany, University of Hawaii at Manoa (Homepage)
Donnerstag, 14.06.2018 12:00-13:30 :

Relating the biogeography of mycorrhizal fungi to host distributions, habitat and community assembly processes in Hawaii

The mycorrhizal symbiosis among plants and root inhabiting fungi is globally ubiquitous, involves a diversity of fungi and the majority of land plants, and is critical for terrestrial ecosystem function. Yet while we know a great deal about the diversity and distributions of the plants that host mycorrhizal fungi, much less is known about the biogeography of these important fungal symbionts. The focus of this talk is to examine the biogeography of mycorrhizal fungi at three ecological scales: populations, communities and the globe. Using the Hawaiian Islands as a backdrop for these studies, I argue that not only are islands excellent model systems for examining fungal biogeography, but that we should reconsider how biomes across the globe are defined and incorporate belowground microbial symbionts into these descriptions.

***
Invited by Gerhard Gebauer, Isotope Biogeochemistry, as UBT International Research Fellow