Programm Kolloquium Sommer 2024

Vortragsreihe Ökologie und Umweltforschung SS 2022

Prof. Dr. Christine Stumpp
University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Department of Water, Atmosphere and Environment, Institute of Soil Physics and Rural Water Management, Muthgasse 18, 1190 Vienna, Austria (Homepage)
Donnerstag, 23.06.2022 H8/GEO

Quantification of Soil Water Fluxes - Challenges and Opportunities

Global change has put pressure on many water resources worldwide. For sustainably managing water resources, the knowledge of water fluxes is crucial. However, it is particularly challenging to quantify water fluxes in the unsaturated zone, such as groundwater recharge or evapotranspiration, and how pollutants, such as pesticides and microplastic, are transported through the unsaturated zone. I will present several examples from our research using oxygen and hydrogen isotopes of water for quantifying water fluxes and transport in the unsaturated zone in different climatic regions. I will also focus on the estimation of soil hydraulic properties using inverse mathematical modelling approaches and how model uncertainties affect the simulation and prediction of soil water fluxes now and in future.

*** invited by Prof. Dr. Tillmann Lüders