Guido L.B. WiesenbergDr. rer. nat.

Guido L.B. Wiesenberg

Assoziierter Wissenschaftler
Agrarökosystemforschung

Telefon: +41-44-6355183
Fax: +41-44-6356841
e-Mail: guido.wiesenberg(at)geo.uzh.ch



Abteilung Agrarökosystemforschung  und AG Paleoenvironmental Studies


Research interests:

  • Lipid distribution and stable carbon isotopic composition of individual lipids in various higher plants.
  • Influence of Global Change on lipids within plants and soils.
  • Modification of lipids in FACE-Experiments.
  • Turnover of total soil organic carbon and plant-derived lipids in soils.
  • Verification of changes in soil organic carbon composition and turnover as a result of the atmospheric Suess-Effect.
  • Decomposition trends of organic components with soil depth and particle-size.
  • Soil fauna effects on soil organic carbon and lipid turnover.
  • Lateral and vertical distribution of organic pollutants (e.g. PAHs and DDT metabolites) in soils.
  • Transport mechanisms of pollutants in surface sediments of rivers and lakes.

Spektrum RhizolithZeitzeugen einer früheren Waldvegetation
- Rhizolithe verraten viel über vergangene Vegetation

(Autoren: Guido Wiesenberg, Martina Gocke - pdf, 600 kB)


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Aktuelle Termine

BayCEER-Kolloquium:
Do. 14.12.2023
Soil structure, water, and organic matter – responses to different land management systems
Do. 11.01.2024
Iron mineral dynamics modulate organic carbon cycling in Iceland wetland soils
Ökologisch-Botanischer Garten:
So. 10.12.2023
Führung | "Kolonialpflanzen: Weihnachtsgebäck und Wintergewürz" - Führung zusammen mit dem Industriemuseum BT e.V."
Di. 12.12.2023
Ökumenische Andacht zum Advent (ESG & KHG) mit dem Swahili Chor Bayreuth
So. 07.01.2024
Führung | "Fortuna botanica: Glück bringende Pflanzen"
Wetter Versuchsflächen
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