Guido L.B. WiesenbergDr. rer. nat.

Guido L.B. Wiesenberg

Assoziierter Wissenschaftler
Agrarökosystemforschung

Telefon: +41-44-6355183
Fax: +41-44-6356841
e-Mail: guido.wiesenberg(at)geo.uzh.ch



Abteilung Agrarökosystemforschung  und AG Paleoenvironmental Studies


Research interests:

  • Lipid distribution and stable carbon isotopic composition of individual lipids in various higher plants.
  • Influence of Global Change on lipids within plants and soils.
  • Modification of lipids in FACE-Experiments.
  • Turnover of total soil organic carbon and plant-derived lipids in soils.
  • Verification of changes in soil organic carbon composition and turnover as a result of the atmospheric Suess-Effect.
  • Decomposition trends of organic components with soil depth and particle-size.
  • Soil fauna effects on soil organic carbon and lipid turnover.
  • Lateral and vertical distribution of organic pollutants (e.g. PAHs and DDT metabolites) in soils.
  • Transport mechanisms of pollutants in surface sediments of rivers and lakes.

Spektrum RhizolithZeitzeugen einer früheren Waldvegetation
- Rhizolithe verraten viel über vergangene Vegetation

(Autoren: Guido Wiesenberg, Martina Gocke - pdf, 600 kB)


>> Persönliche Homepage
>> Publikationen
>> Projekte
Aktuelle Termine


Fr. 01.07.2022
3. Bayerische Biodiversitätstage in Bayern 2022
BayCEER-Kolloquium:
Do. 30.06.2022
Plant diversity in a changing world: from individuals to communities
Ökologisch-Botanischer Garten:
Mi. 29.06.2022
Führung | "Klimawandel: Neue Bäume braucht die Stadt"
So. 03.07.2022
Führung | "Mäusedorn und Katzenschwanz: Katzen und Botanik"
Stellenangebote:
Di. 14.06.2022 aktuell
Zwei Nachwuchsgruppen-Leitungsstellen ausgeschrieben
Wetter Versuchsflächen
Luftdruck (356m): 969.2 hPa
Lufttemperatur: 18.8 °C
Niederschlag: 0.0 mm/24h
Sonnenschein: 1 h/d
Wind (Höhe 17m): 3.6 km/h
Wind (Max.): 7.2 km/h
Windrichtung: SW

...mehr
Globalstrahlung: 77 W/m²
Lufttemperatur: 17.9 °C
Niederschlag: 0.0 mm/24h
Sonnenschein: <1 h/d
Wind (Höhe 32m): 0.0 km/h

...mehr
Diese Webseite verwendet Cookies. weitere Informationen