Programm Kolloquium Winter 2023/24

Vortragsreihe Ökologie und Umweltforschung WS 2021/22

Dr. Jan Jansa
Laboratory of Fungal Biology, Institute of Microbiology of the Czech Academy of Sciences, Prague (Homepage)
Donnerstag, 25.11.2021 12:15-13:45 online-only

Arbuscular mycorrhizal hyphosphere as a soil nutrient turnover hotspot

Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) efficiently take up mineral nutrients such as phosphorus and nitrogen (N) from the soil solution, and trade them for organic carbon with their host plants. Acquisition of nutrients bound in organic forms by the AMF under unsterile soil conditions has previously been reported, assuming an important role of soil prokaryotes, yet without proper mechanical understanding. Here a synthetic approach to study involvement of such inter-kingdom interactions in utilization of organic nutrients is presented, employing 15N-labelled chitin (an organic N source) added to AM fungal (Rhizophagus irregularis) hyphosphere under in vitro conditions, with or without other microorganisms. Upon presence of Paenibacillus sp., the AMF and their associated host plant obtained several-fold larger quantities of N from the chitin than they did with other bacteria, whether chitinolytic or not. Moreover, upon adding a protist Polysphondylium pallidum to the hyphosphere with Paenibacillus sp., the gain of N from chitin by the AMF and the associated plant further and significantly increased, pointing to soil microbial loop as the underlying mechanism.

*** invited by Johanna Pausch, Agroecology